shutterstock_503313535-scaled

Bebeğinizin İlk Banyosu

Bebeğinizin ilk banyosu gerçek bir dönüm noktasıdır. Ancak banyoyu ne zaman yaptıracağınızın yanı sıra, nasıl ve nerede yaptıracağınız da her ebeveynin sorduğu sorulardır. Kaygan, kıvranan ve bazen çığlık atan bir bebeği temizlemek deneyim gerektirir. O yüzden sakin olun; her seferinde daha kolay olacak, bebeğiniz çok geçmeden su sıçramasına bayılmaya başlayacak.

Bebeğimize Ne Kadar Sıklıkla Banyo Yaptırmamız Gerekir?

Yenidoğan için, bebek bezi alanını iyi temizlenmiş tuttuğunuz ve elleri ile yüzünü günde birçok kez yıkadığınız sürece, haftada iki veya üç kez muhtemelen yeterli olur. Yenidoğanlar, kusmadıkları veya altlarına etmedikleri sürece üstlerini o kadar da kirletmezler.

Daha büyük bebeklerde bu, banyo zamanı çoğunlukla uyku zamanı programlarının parçası haline geldiği için neredeyse her gün olabilir. Bu bebeğinizin gece için gevşemesi ve rahatlamasına yardımcı olmanın harika bir yolu olabilir.

Yeni Doğan Bebeğe Sünger Banyosu Yaptırmak

Bebeğinizin göbek bağı düşmeden önce (doğumdan 10 gün ila üç hafta sonra), göbek bağının ıslanmasını önlemek için sabun banyosu yaptırmak en iyisidir. Yöntemi şudur:

Bebeğinizi yumuşak, düz bir yüzeye yatırın (temiz bir havlu üzeri işinizi görecektir). Bir leğen sıcak su ve bir sünger ya da el bezini hazırda bulundurun.
Bebeğinizi sıcacık sarılmış olarak tutun, tek seferde bir kolunu/bacağını açıkta tutun ve nazikçe yıkayın.
Bölgeyi nazikçe kurulayın ve sonraki kola/bacağa geçin.
Kazara göbek bağı ıslanırsa onu nazikçe kurulamak için sadece havlu kullanın.

Büyük Banyo

Göbek bağı düştükten sonra, bebeğiniz lavabo ya da bebek küvetinde gerçek bir banyoya hazır hale gelir. Hangisini tercih ederseniz edin, daha yumuşak olması için altına havlu serin. Ayrıca eşinizin kaygan küçüğünüzü tutmanızda size yardımcı olması da yararlı olabilir. İhtiyacınız olacak her şeyi önceden hazırlayın, böylece banyo sırasında aramak zorunda kalmazsınız.

Örnek bir liste şöyledir:

  • Büyük, başlıklı bir havlu
  • Yumuşak bir el bezi veya sünger
  • Pamuk topları
  • Bebek sabunu veya sıvı banyo sabunu
  • Bebek tarağı veya fırçası
  • Bebeğinizin banyosunun etkili olması için sadece yaklaşık 5 cm derinliğinde ılık suya ihtiyacınız olacaktır. Bebeğinizin soğuk almasını önlemek için göbeğinin üzerini ılık bir el bezi ile örtmeyi deneyin.

Bu ilk banyoların uzun veya ayrıntılı olmasına gerek yok, ancak işin yapılmasını sağlamalılar. Bebeğinizi sıkı ve nazik biçimde tutarak, birikmiş tüm kalıntı veya deri artıklarını yıkayarak giderin. Yıkarken başını ve sırtını da beşik gibi desteklemeniz gerekecek. Yıkarken şunlara özellikle dikkat edin:

  • Cinsel organ ve bebek bezi bölgeleri.
  • Eller ve ayaklar. El ve ayak parmaklarının aralarını da kontrol edin.
  • Diz, boyun ve kasıklarının arkasındaki deri katları.
  • Yüz. Eğer gözlerinin etrafında kalıntı birikmişse bunu gidermek için bir pamuk topu kullanın.
  • Koltuk altları – bebek tulumu tüyleri burada birikebilir.
  • Kulaklarının arkası.
Yenidoğanın Saç Bakımı

Her bebek saçlarının tamamı mevcut olarak doğacak kadar şanslı değildir; ancak bebeğiniz şanslı ise, saçını gereken şekilde yumuşak bir bebek şampuanıyla yıkayın. Saçına az miktar şampuan sürün, nazikçe masaj yaparak yedirin, kısa süre bekletin, ardından durulayarak giderin. Bebeğinizin saçını, sabunlu suda oturmak zorunda kalmaması için en son yıkayın.

Bebek Banyosu Su Sıcaklığı

Bebeğinizin cildi sizinkinden daha hassastır. Sonuç olarak, sizin için rahat olabilecek banyo suyu onun için fazla sıcak olabilir. Bebeğinizi suya yaklaştırmadan önce, onu bileğinizin içi veya dirseğinizle yoklayın: Bu alanlar ısıya karşı başınızdan daha hassastır. Su size ılık gelmeli, ancak sıcak olmamalıdır!

Son olarak, bebeğiniz ilk birkaç banyosunda ağlar ise şaşırmayın. Sadece bilinmedik bir deneyime tepki veriyordur. Odayı ılık, banyo suyunu rahatlatıcı derecede tutun ve onu okşayarak, ona şarkı söyleyerek yatıştırın. Çok geçmeden banyo zamanını sevmeyi öğrenecektir.